Havtornssorbet

 


HAVTORNSSORBET 4 portioner
 
4 dl + 1 msk vatten
2 dl + 1/2 dl strösocker
225 g havtornsbär
1 äggvita
 
Till garnering
färska bär
citronmeliss
florsocker
 
Häll 4 dl vatten och 2 dl strösocker i en kastrull och låt koka tills sockret lösts upp och det bildats en sockerlag. Häll 1 msk vatten i en annan kastrull, tillsätt bären och 1/2 dl socker och koka upp. Låt blandningen sjuda i 10 min. 
Passera de kokta bären genom en sil ner i en bunke och rör ner i sockerlagen. 
Vispa äggvitan till hårt skum i en annan bunke och vänd sedan ner den i bärblandningen. Frys smeten i en glassmaskin eller låt bunken stå i frysen 4-6 timmar. Vispa smeten med elvisp ett par ggr under tiden. Lägg upp i glas och garnera med färska bär och lite citronmeliss. Pudra till sist över florsockret. Färdig att servera!
 
Receptet är från Per Morbergs bok "Den stora matresan". Jag skulle nästan rekomendera att ha glassen ståendes i frysen i 6 timmar. Nästa gång provar vi nog Pluras citronsorbet. 
 
Recept | |
#1 - - Cicci:

Den sorbet ska jag testa när vi har middagsbjudning. Tycker det låter så exotiskt med havtorn. Det är ju inget man brukar köpa, men har sett det i frysdisken i mataffären.

Jag använde Marabou Mjölkchoklad. Det går nog att använda ljus blockchoklad, men resultatet blir nog bättre vanlig Marabou.

Kram

#2 - - Marias Bakglädje:

gud så läckert det såg ut! Och spännande med havtorn! :) Kanske något att testa!

Svar: Det tycker jag absolut! :)
Camilla

Upp